Agrosolution
Agrosolution
Hydretain

Hírlevél feliratkozás

Vezetéknév: Keresztnév:
E-mail:
×

Hogyan működik a Hydretain?

Hogyan működik a Hydretain?

A gravitáció és a párolgás ellenünk dolgoznak, mivel az egyik a nedvességet a talajvíz szintjére lehúzza, a másik pedig a légkörbe vonja el azt. Csapadékhiány esetén ez a két erő felelős a nedvesség elvesztéséért a talajban. Amennyiben a nedvesség pótlása elmarad, akkor ez az állapot hervadáshoz, a levelek és a növény zsenge részeinek megbarnulásához és lehullásához vezethet. Ha a szárazság okozta tünetek láthatóvá válnak, akkor a túlélő-üzemmód aktivizálása miatt a növényi folyamatok nagy része már nem működik. Ebben az időszakban a növény különösen érzékeny a betegségekkel és a kártevőkkel szemben.

A tartósan száraz föld hidrofóbbá válik. Megnő a felületi feszültsége, taszítja a vizet. Ebben az állapotban az öntözés hatásfoka alacsony, mivel a talajban lévő üregeken keresztül a víz leszalad, melynek eredménye a csökkent vízfelvétel. E nedvesség a gravitáció áldozatául esik és alig segít a felszín közelében szenvedő növényeken.

Amennyiben a szárazság továbbra is fennáll, akkor a növény gyökerének növekedése leáll, mivel a körülötte lévő föld száraz. A hajszálgyökerek elsorvadnak, elszáradnak és elhalnak. A növény ennek következtében még jobban szenved és a felszínen is megmutatkoznak ennek jelei. A szárazság kiegyenlítésére alkalmazott túlzott mértékű öntözés gombásodáshoz és rothadáshoz vezethet, amely a növény számára ugyanolyan káros, mint a szárazság.

A Hydreatin nem nedvesítőszer vagy egy jól felszívódó szintetikus anyag, hanem egy környezetbarát szer, amely vékony, ellenálló réteget képez a gyökér felületén. A nedvességet megkötő, szabadalmaztatott, higroszkopikus nedvesítési technológiák felhasználásával a Hydretain a növény egyik legerősebb támasza lesz a szárazság idején.

A Hydretain a gyökereken számtalan raktárat képez, megköti, valamint a földben tartja a vízpárát. Amikor a talajnedvesség a gyökerek által elérhető szint alá esik, akkor a növénynek a túlélés érdekében szüksége van a vízraktárakra. Ezáltal meghosszabbodik a növény élettartama. Elkerülhetővé válik az aszály okozta károsodás és a csökkent ellenállóképesség.

A Hydretainnel kezelt föld könnyebben veszi fel a nedvességet még kirívó szárazság idején is. Ahelyett, hogy elvezetné a nedvességet, a föld engedi, hogy a víz beszívódjék és az újonnan bekerült víz eloszoljon. A talaj a vizet a gyökérzónában tárolja és a a gyökerek számára elérhetővé teszi.
A vízpára felfogásának körforgása és a csepp-képződés több öntözés során megismétlődik. Ezáltal a növény a létfontosságú folyadék – a víz – folyamatos pótlását élvezi. Az így keletkezett nedvességfilm a növekedési folyamat egészében a gyökereken marad. Bizonyos lehet afelől, hogy a növények a megváltozott vízhozzáférhetőség idején profitálnak a Hydretain adta előnyökből.

A Hydretain hatékonysága

A Hydretain hatékonysága

Az egészséges zöld gyep, fák, cserjék, dísz- és ágyásnövények ápolása még a legkedvezőbb körülmények közt sem kis feladat, mindegy, hogy Ön egy golfpályát üzemeltet, kertápolási szakemberként dolgozik vagy kertészete van.
A legnagyobb kihívás a gyökérzóna megfelelő nedvességének megtartása annak érdekében, hogy a növények egészségesek maradjanak és ne legyenek túlöntözve. A száraz periódusok kiegyenlítése végett hajlamosak vagyunk arra, hogy gyakrabban és többet öntözzünk. Ez azonban a talajfelszín alatti számos tényező miatt drágának és eredménytelennek bizonyulhat. Ezért nagyon fontos az, hogy megértsük ezeket a tényezőket, és megtartsuk a gyökereknél a nedvességet, ahol erre szükség van.

Az öntözéssel segítjük a gyökérzónában fennálló – nedvességből, levegőből, tápanyagból és hasznos baktériumokból álló – kényes egyensúlyt. A víz ezen kívül azért is fontos, mert teríti a földben lévő egyéb tápanyagokat. Ez a terítési folyamat egészen addig tart, amíg megfelelő a nevesség mértéke. Ha ez a folyamat megszakad, akkor azt kockáztatja, hogy a növényei elszáradnak.

JOBB CSÍRÁZÁS

A Hydretain nedvesség-szabályozó technológiája több mint 100%-kal javította a magvak csírázását a korlátozott víztartalékkal bíró területeken. A Hydretain ezen kívül a növények túlélési valószínűségét is növeli, mivel nedvesen tartja a fejlődő palántákat.

GYORSABB FEJLŐDÉS

A Hydretain kihasználja a föld nedvességét és lelassítja a meglévő nedvesség elpárolgását, így segítve elő a nedvesség jobb kihasználását. Új gyepnövények és a gyökérzet dús fejlődése az eredménye annak, hogy több víz áll rendelkezésre a vetés, a palánták, és a gyepszőnyeg számára.

A HYDRETAIN HASZNA A GYAKORLATBAN

… már a kezelt és kezeletlen gyep összehasonlításakor egyértelműen szembe tűnik. A Hydretain ismételten bebizonyította, hogy hatása egyedülállóan kiváló a száraz vagy kiszáradt talajok megfelelő vízháztartásának megtartása és helyreállítása területén.

A kezeletlen növényeknek több időre van szükségük, hogy kiheverjék a szárazság okozta stressz hatásait, és mindemellett sokkal érzékenyebbek voltak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A Hydretainnal kezelt növények ezzel szemben kétszer olyan hosszú száraz periódust is elviseltek, s csak ezután mutatkoztak meg rajtuk a szárazság jelei.

Neves egyetemek és növény- és gyepápolással foglalkozó szakemberek világszerte hangsúlyozzák a Hydretain előnyeit és azon egyedülálló tulajdonságát, hogy képes az öntözővíz mennyiséget akár 50%-kal vagy annál is többel csökkenteni!

Alkalmazás és adagolás

Alkalmazás és adagolás

Pázsit

Általános alkalmazási arány: 300 ml Hydreatin 100 négyzetméterenként (3 liter 1000 m2-en) kipermetezve, vagy öntözéssel kihordva, háromhavonta ismételve, vagy a hatás megtartása érdekében havonta az eredeti teljes dózis 1/3-val kezelve.

A Hydretain a gyökereknél hat!

A legjobb hatás elérése érdekében nedves földre kell kivinni. Azonnal, vagy pár órán belül legalább négyzetméterenként 2,5 mm (2,5 liter)vízzel belocsolni, hogy a Hydretain bejusson a földbe. Amennyiben mód van rá, a rákövetkező 24 órában még rendesen öntözni kell, hogy a Hydretain bejusson a gyökérzethez, és szétterülhessen ott (a víz mennyisége attól függ, hogy milyen mélyre nyúlnak a kezelendő növények gyökerei).

(További Hydreatin adása problémás és extrém módon kiaszott talajok esetén szükséges lehet. A Hydretain az alapdózis ötszörös mennyiségével egyszeri vagy többszöri felhasználás esetében is alkalmazható.)

Pótvetés, gyepszőnyeg:

Használja a Hydretaint az alaphigítási arányban (300 ml Hydretain/100 m2) permetezve, öntözve a vetés vagy a gyepszőnyeg kiterítése után.
Csak annyi vízzel kell belocsolni, hogy a Hydretain a vetés szintjéig illetve a gyepszőnyeg gyökeréig lejusson. Egy alkalmazás és a Hydretain belocsolása a talajba a vetés, ill. a gyepszőnyeg kiterítése előtt a meglévő gyep vízháztartását szabályozza az új gyep fejlődése mellett.

Fák, bokrok és szoliter novények:

Higítsa a Hydretain-t 16ml/1 liter arányban (80 ml 5 literre) és nedvesítse be alaposan az egész gyökérzetet.
Fáknál optimális eredmény elérése érdekében, a törzs átmérőjének nagyságától függően centiméterenként 100 ml koncentrátumot használjon.
A higítási arány 50:1 (20 ml 1 l vízhez) és 200:1 (5 ml 1 liter vízhez) között változtatható.

Cserepes, nem szabadföldi növények:

Higítsa a Hydretain-t 16ml/1 liter arányban (80 ml 5 literre) és nedvesítse be alaposan a táptalajt. A táptalaj legyen annyira száraz, hogy a lehető legtöbb Hydretaint tudja felvenni.

Nagy ültetvények és kertek:

Higítsa a Hydretain-t 80ml/5 liter arányban vagy injektorok segítségével 50:1-től (20 ml 1 liter vízhez) 100:1 ig (10 ml 1 liter vízhez) arányban és 10 négyzetméternyi felülethez használjon 100 ml koncentrátumot. 1 liter koncentrátum így 100 m2-re elegendő.

Higítás:

A Hydretain koncentrált összetételű anyag, mely alkalmas nagy területeken való alkalmazásra. Használat előtt fel kell higítani. Minimális higítási arány 15:1 (víz:Hydretain) egyenletes nagy felületen való használatra. A Hydretain keverhető tartálykannában és alkalmas injektoros es öntöző rendszeren keresztüli kihordásra.

A legjobb eredmény elérése:

A Hydretain a gyökereknél hat! A kihordás után fontos a locsolás, hogy a víz a szert bemossa a gyökerekhez. A későbbiekben csökkenthető a vízmennyiség és az öntözések gyakorisága. A szárazságnak kitett területeken rövid időn belül megmutatkozik a javulás. Amennyiben a vízigény az első két hétben nem csökken, akkor az alkalmazást meg kell ismételni. A megfelelő trágyázás növeli a Hydretain hatását.

Figyelem:

Ha a Hydretain a nyitott virágokra került, akkor öblítse le azokat tiszta vízzel, hogy a Hydretain ne vonja el a finom virágszirmoktól a nedvességet.

Víz és Hydretain. A minimális keverési arányt azért adjuk meg, hogy lehetőség nyíljon nagy felületeken való egyenletes
kijuttatásra. Ez lehet akár 1:500 (2 ml Hydretain egy liter vízhez) vagy több is, a lényeg az, hogy négyzetméterenként
elegendő legyen a koncentrátum mennyisége.

 • A Hydretain egy koncentrátum, melyet az egyszerű – és nagy felületeken való – felhasználhatóság érdekében hígítani kell.
 • A Hydretain a gyökérzetre fejti ki hatását, ezért a növényeket az alkalmazás után megfelelően meg kell öntözni.
 • Az öntözéshez szükséges víz mennyisége attól függ, hogy milyen mélyre nyúlnak le a növény gyökerei.
 • Vetésnél csak a vetési zónáig szabad benedvesíteni a földet, kerülje a túlzott öntözést.
 • Ideális eredmény elérése érdekében a felhasználáskor a föld legyen nedves (kivéve cserepes növények esetében).
 • Ha a Hydretain a virágra kerülne, akkor tiszta vízzel öblítse le!
 • Problémás területeken az alapdózis ötszörösére is emelheti a Hydretain mennyiséget (pl. hidrofób, nagyon agyagos termőföld,
  illetve túl alacsony, avagy túl magas pH-érték esetén).
 • Szaktanácsadás, esetleges reklamáció esetén forduljon bizalommal kollégáinkhoz:

Töltse le Hydretain Használati utasítást

Előnyök

Hydretain előnyei

 • a gyökérzet könnyebben felveszi és tárolja a nedvességet
 • a növény erőteljesebben és gyorsabban fejlődik
 • jobb csírázás
 • jobb ellenállóképesség az aszállyal, a kártevőkkel és a stresszel szemben

Mindez legalább 50%-kal kevesebb öntözés mellett.
Ennek következtében: csökkennek az energia- és bérköltségek, az energiahozam és a túlélési arány javul, a virágzás ideje és a növény élettartama nő.

BIZONYÍTOTT ÉS SZABADALMAZTATOTT TECHNOLÓGIA